Hvad er en trojansk hest?

Hvad er en trojansk hest?

En Trojansk hest (eller en trojaner) er et ondsindet computerprogram (også kaldet malware), der er gemt i et nyttigt program på computeren. 

Effekten er typisk, at der installeres en bagdør på offerets computer, sådan at “fjenden” lukkes ind bag de (virtuelle) forsvarsværker. 

Trojanske heste er vildledende programmer, der ser ud til at udføre én funktion, men i virkeligheden udfører en anden, ondsindet funktion. De kan være forklædt som gratis software, videoer eller musik eller tilsyneladende legitime reklamer.

Udtrykket “trojan virus” er ikke teknisk nøjagtigt; ifølge de fleste definitioner er trojanske heste ikke vira. En virus er et program, der spreder sig ved at knytte sig til anden software, mens en trojan spreder sig ved at foregive at være nyttig software eller indhold. 

Trojanske heste kan fungere som selvstændige værktøjer for angribere eller kan være en platform for anden ondsindet aktivitet. Hvis man har hentet et program som man tror er fint, som så viser sig at være ondsindet, så vil den efterfølgende selv begynde at hente skadelige programmer i baggrunden på ens computer. 😱 

Trojanske heste kan bruges til at etablere en vedvarende tilstedeværelse på en brugers enhed eller et firmanetværk.

Begrebet har taget sit navn efter den græske mytologi, hvor Odysseus udtænker krigslisten om den trojanske hest, hvorved fjenden lokkes til selv at lukke en tilsyneladende uskyldig hest ind bag forsvarsværkerne, hvorved en krigerisk hær slippes ind.

Sådan finder du trojanske heste i din organisation

Trojanske heste er en stor trussel mod organisatoriske systemer. Sikkerhedsteamet kan bruge teknologier og metoder til at opdage og forhindre trojanske heste fx Advanced Persistent Threats (APT).

Har du brug for at drøfte it-sikkerhed med os? Så er du velkommen til at kontakte os her 

Scroll to Top