fbpx

Sådan undgår du phishing-fælden

Hvad er phishing?

Phishing-mails er beskeder, som er designet og afsendt af it-kriminelle for at snyde dig ved at lokke personlige oplysninger ud af dig – fx brugernavn og adgangskode, cpr-nummer, kreditkort- eller bankoplysninger.

Nogle phishing-mails forsøger at få dig til at give oplysningerne frivilligt, mens andre tager for sig af retterne uden at spørge om lov. De indeholder et link, og klikker du på det, bliver der lagt et program på din computer, som kan aflure dine personlige oplysninger.

Opfindsomheden er stor, og det kan være svært at skelne mellem falske phishing-mails og legitime henvendelser. Visse kendetegn går dog ofte igen og indikerer, at der er lusk med i spillet:

 • dårligt sprog og grammatik
 • mistænkelig afsenderadresse
 • links eller vedhæftede filer
 • opfordringer til at indkassere gaver eller gevinster
 • forsøg på at stresse dig med korte tidsfrister, trusler eller skræmmende konsekvenser

Husk at phishing også kan forekomme i sms’er og chatbeskeder – fx på Messenger.

Vær kritisk i din vurdering af timing og sammenhæng

Kvaliteten af phishing-beskeder bliver bedre og bedre, og de it-kriminelle dygtigere til at imitere troværdige afsendere. Derfor skal du være kritisk og altid huske at overveje, om beskedens timing og sammenhæng giver god mening. Får du en besked fra PostNord, GLS eller et andet fragtfirma, så spørg dig selv, om du overhovedet har bestilt noget og afventer en pakke. Hvis du får besked om gevinster eller præmier fra Elgiganten, Apple eller andet, så tænk over om du har deltaget i nogen konkurrence.

Hvis timing og sammenhæng giver god mening, så stop op og undersøg sagen, før du handler. Får du besked om at dit kort er blevet spærret eller misbrugt, så ring til banken og spørg dem direkte. Får du besked fra SKAT ang. din årsopgørelse eller tilbagebetaling af restskat, så lad være med at bruge linket i beskeden og tast i stedet web-adressen ind i din browser selv. Og har du virkelig deltaget i en konkurrence i fx Elgiganten, så henvend dig hellere telefonisk eller fysisk i butikken i stedet for at klikke på beskedens link.

Nyttige tommelfingerregler

 • Undgå at klikke på links eller downloade vedhæftede filer i en mail fra ukendt afsender
 • Tænk kritisk og lad dig ikke stresse af korte tidsfrister eller trusler
 • Husk på, at banker og myndigheder aldrig vil bede dig opgive personlige eller følsomme oplysninger i en almindelig mail. De vil typisk bruge e-Boks
 • Tjek linkets adresse ved at holde musen hen over det uden at klikke
 • Indtast evt. hjemmeside-adresser manuelt i browseren i stedet for at klikke på beskedens links
 • Er du er i tvivl og vil kontakte den påståede afsender, så undgå at bruge de kontakt-oplysninger, der står i beskeden. Find i stedet telefonnummer eller en officiel email-adresse via en søgemaskine

Få hjælp til øget sikkerhed

Phishing er et udbredt problem med kedelige konsekvenser for de mange, der bliver ramt. Vi anbefaler en indsats på to fronter:

 • Awareness-træning, hvor alle medarbejdere bliver trænet i at genkende de falske phishing-beskeder og håndtere dem uden risiko for at gå i fælden.
 • Et effektivt mail-beskyttelsesprogram, der undersøger potentielle trusler i realtid.

Kontakt os og hør mere om mulighederne.

Scroll til toppen

Microsoft Teams:
5 gode grunde til at komme i gang

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.